top of page

Tiffany Lampen - Vakmanschap


Tiffany lampen zijn een type decoratieve lamp dat voor het eerst werd geproduceerd door de Tiffany Studios in New York City aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Ze staan bekend om hun ingewikkelde, kleurrijke ontwerpen met vaak natuurlijke thema's zoals bloemen, planten en insecten. De lampen worden gemaakt door kleine stukjes gekleurd glas aan elkaar te solderen tot een patroon, dat vervolgens op een metalen voet wordt gemonteerd. Tiffany lampen worden beschouwd als zeer verzamelbaar en worden gewaardeerd om hun schoonheid en vakmanschap.


Tiffany lampen werden ontworpen door Louis Comfort Tiffany, de zoon van Charles Lewis Tiffany, oprichter van de luxe juwelierszaak Tiffany & Co. Louis Comfort Tiffany was een kunstenaar en ontwerper die geïnteresseerd raakte in glasproductie als medium voor zijn kunst. Hij begon in de jaren 1880 te experimenteren met glas en ontwikkelde uiteindelijk een techniek om ingewikkelde, veelkleurige glasmozaïeken te maken die hij gebruikte om zijn beroemde lampen te maken.


Tiffany lampen worden gemaakt door stukken glas in verschillende kleuren te nemen en deze in kleine, onregelmatige vormen te snijden. Deze stukjes worden dan in een patroon gerangschikt en aan elkaar gesoldeerd tot één stuk glas. Dit glas wordt vervolgens gemonteerd op een metalen voet en voorzien van een lichtbron.


Tiffany lampen zijn verkrijgbaar in een groot aantal stijlen en ontwerpen, variërend van eenvoudige geometrische patronen tot meer uitgebreide, naturalistische taferelen. Sommige van de meest populaire ontwerpen zijn voorzien van bloemen, zoals de "Dragonfly" en "Tulip" lampen. Andere tonen natuurtaferelen, zoals "The Wisteria" en "The Peony".


Tiffany lampen worden beschouwd als zeer verzamelbaar, waarbij sommige van de meest waardevolle exemplaren op veilingen voor honderdduizenden dollars worden verkocht. Ze worden beschouwd als een belangrijk voorbeeld van Amerikaanse decoratieve kunst en zijn zeer gewild bij verzamelaars en liefhebbers.


Auteur: Anita Verholen


bottom of page